Rök är den verkliga dödsorsaken vid brandolyckor – rök- och värmeutsugsanläggningar kan rädda liv
Den vanligaste orsaken till dödsfall eller personskador vid brand är inandning av rök. Röken kan leda till medvetslöshet efter endast tre andetag och till döden efter tio. Giftiga gaser utgör också en allvarlig risk men dessa gaser kan snabbt ledas ut via en rök- och värmeutsugsanläggning.
Bränder är livshotande
Rummen kan snabbt fyllas av giftig rök i händelse av brand.
Ingen rök utan eld: 10 kg papper eller kartong frisläpper upp till 10 000 m³ rök när det brinner. En brinnande papperskorg kan snabbt rökfylla ett kontor från golv till tak. När en brand bryter ut är det röken som är den största faran för de personer som befinner sig i den samt för brandmännen.
Utvecklingen är dramatisk: Den första effekten av röken är försämrad syn – på mindre än tre minuter. Man tappar rumsuppfattningen och får panik. Det går inte längre att se utrymningsvägarna. Så följer kolmonoxid (CO). Halterna av denna gas ökar snabbt under en brand. Att inandas kolmonoxid leder till huvudvärk, förgiftningssymptom, medvetslöshet och till sist döden.
Rökfria utrymnings- och räddningsvägar
De giftiga gaserna måste ledas bort från fastigheten så snabbt som möjligt. Rökutsug installeras för att ge en naturlig bortledning av röken. Dessa system kan aktiveras automatiskt (via rökdetektorer) eller manuellt (via rökdetektorcentralknappar). De öppnar ventilationsöppningar såsom fönster eller ljuskupoler.
Gaser och värme leds därmed bort från fastigheten. Nödutrymningsvägarna hålls fria från rök och brandkåren kan snabbt gripa in exakt där de behövs.
Rökutsug kräver tilluft
Rök- och värmeutsugsanläggningar är beroende av att rök leds bort ovanifrån genom försörjning av tilluft underifrån. Tilluften stödjer brandbekämpningsåtgärderna genom att
- öka värmedriften så att gaserna leds bort snabbare genom fönster eller öppningar i yttertaket (skorstenseffekt),
- skapa ett rökskikt längst ned i rummet så att man får god överblick över utrymnings- och räddningsvägarna,
- minska mängden gaser och explosiva, pyrande gaser som ett resultat av renare förbränning,
- minska hettan så att brandkåren kommer närmare elden.
Rökutsug, värmeavledning och rök- och värmeutsugsanläggningar
Ett rökutsug är en del av det förebyggande brandskyddet och ser till att röken dras ut i händelse av brand. Målet är ett stabilt skikt av luft med låg rökhalt invid golvet så att utrymnings- och räddningsvägarna kan användas på ett säkert sätt. Ett öppet rökutsug leder även bort hettan från branden. Det innebär att de bärande egenskaperna hos bärande eller avdelande byggkomponenter förstärks avsevärt. Av den anledningen används begreppen rökutsugs- och rök- och värmeutsugsanläggningar (RWA) ofta synonymt.
- Rökutsuget är utformat som naturligt rökutsug (NRA) om det arbetar via naturlig värmestigning, dvs. utan extra ventilationsdrifter (till exempel fläktar).
- Naturliga rök- och värmeutsugsenheter (NRWG) omfattar till exempel fönster, ljuskupoler, ventilationsjalusier som öppnas automatiskt i händelse av brand och som hjälper till att leda bort rök och heta gaser ur fastigheten.
Enligt DIN EN 12101-2 är ett naturligt rök- och värmeutsugsaggregat en enhet som är avsedd för installation som en del av en rök- och värmeutsugsanläggning i byggnader.
En NRWG består av- ett fönster och tillhörande komponenter (profiler, tätningar, dörrbeslag),
- fyllning (till exempel glas, paneler) och
- drivningssystemet med tillhörande komponenter (drivenhet, konsoler, beslag).
- Ett mekaniskt rökutsug (MRA) arbetar med en motordriven drivenhet, till exempel rökutsugsfläktar. Röken leds bort antingen med eller utan ventilationskanaler.
Material i vägg- eller yttertaksområden beskrivs som värmeavledning (VA) om de smälter vid högre temperaturer eller själva förstörs i processen. Öppningar som har skapats på detta sätt gör att värmen från branden kan ledas bort från det brinnande rummet. Den energi som tas från det brinnande rummet är nu inte tillgänglig för till exempel andra lastbärande eller avdelande byggkomponenter. Därför når dessa byggkomponenter sin kritiska temperatur senare.
Värmeavledningen ökar därigenom dessa komponenters lastbärande prestanda. Värmeavledningen blir i regel effektiv när branden har pågått en tid. Rökgaserna dras ut även via öppningarna. Men det är då för sent att skydda människor och bekämpa branden. Därför är värmeavledning inte samma sak som rökutsug!
Begreppet rök- och värmebortledning och de tekniska system som används för detta benämns båda med förkortningen RWA. Naturliga rök- och värmeutsugsanläggningar består av
- rök- och värmeventilation, till exempel fönster, överljus, ljuskupoler i taket, vardera med drivningssystem,
- styrning och strömförsörjning (kontrollpanel),
- aktiveringselement (till exempel rökdetektorer, rökdetektorcentralknapp),
- tilluftsförsörjning (till exempel via öppna fönster eller dörrar),
- rökskärmar om så krävs (för uppdelning av större lokaler).
Funktioner hos en rök- och värmeutsugsanläggning
Rök- och värmeutsugsanläggningar fungerar i första hand som förebyggande brandskydd för att skydda människor. De har även andra funktioner:
Skydd av människor | Skydd av miljön | Skydd av egendom |
Aktiv utrymning | Minimering av sakskador tack vare brandbekämpningsåtgärder | Brandbekämpningsstöd |
Passiv utrymning | Minimal användning av släckmedel | Ventilation av branden |
Lokalisering av branden | Minimering av värmebelastningen |
GEZE lösningar för rök- och värmeutsug
GEZE levererar kompletta lösningar för frånluft för ett säkert, snabbt och naturligt rökutsug i händelse av brand samt intelligenta styrningar. En rök- och värmeutsugsanläggning från GEZE säkerställer att röken leds bort (avlägsnande eller utsug av rök) och att värme sugs ut i händelse av brand. Så här fungerar det: de eldrivna kedjedrifterna, som är enkla att installera och använda, öppnar och stänger tillufts- och frånluftsområdena genom att agera som direktuppställare och kraftfulla spindeldrifter. Det innebär att dörrarna och fönstren snabbt får en stor öppningsvinkel, vilket gör att röken kan försvinna och tilluft komma in, beroende på designen.
Rök- och värmeutsugsanläggningar från GEZE © GEZE GmbH
Rök- och värmeutsugsanläggningen styrs via GEZE nödströmscentral. Den har två oberoende strömförsörjningar (nät och batteri) för garanterad drift, oavsett situation.
Vid en brand aktiveras systemet snabbt genom automatiska detektorer (rök- eller värmedetektorer), via en extern brandvarningsanläggning, eller manuell aktivering (rökdetektorcentralknapp). Fönstren, överljusen, ljuskupolerna och dörrarna kan styras utifrån vindriktning och röken kan sugas bort från vindriktningen i förhållande till byggnaden.
GEZE drivenheter för naturliga rök- och värmeutsugssenheter (NRWG)
GEZE levererar drivenheter som har provats och certifierats enligt EN 12101 del 2 i NRWG. GEZE-drivenheterna testas och certifieras som NRWG med aluminiumprofiler till exempel från Schüco, Akotherm, Kawneer Alcoa, Wicona, Heroal, Aluprof, samt med trä- och kombiprofiler av aluminium och trä från M Sora.
GEZE NRWG som används för automatisk brandventilation kan givetvis även användas för den dagliga ventilationen. Därför är de dubbelfunktionsenheter och används inte enbart i händelse av brand. Om NRWG används även till den dagliga ventilationen rekommenderas ytterligare automationskomponenter, till exempel Ventilationsknappar, regn-vind-styrningar eller temperatur- och CO2-sensorer.
Integration i fastighetsstyrsystemet
GEZE rök- och värmeutsugslösningar kan hopkopplas i KNX- och BACnet-världen av fastighetsstyrsystem via gränssnittsmoduler. Energieffektiv, sensorstyrd ventilation och ett sunt rumsklimat kan implementeras, så även central övervakning av fönstren.
Rök- och värmeutsugsanläggningen är en del av det tekniska brandskyddet. I byggprojekteringen blir detta allt viktigare. Ju tidigare som brandskyddet beaktas i projekteringsfasen, desto bättre kan arkitekturdesignen implementeras, och kostsamma eftermonteringar eller tilläggskostnader kan undvikas.
Brandskyddscertifikat och brandskyddskoncept är viktiga delar i fastighetstillämpningarna. Komplexa byggprojekt kräver specialistkunnande så att dessa erforderliga certifieringar kan utföras. GEZE stöder och ger råd vid utvecklingen av brandskyddskoncept.
GEZE ger också support med sitt beräkningsprogram WinCalc för konfiguration av kontrollpaneler i rök- och värmeutsugsanläggningar:
- Enkelt: den centrala konfigurationen WinCalc tar dig genom de nödvändiga frågorna med en steg-för-steg-anvisning.
- Kompetent: WinCalc gör en genomförandekontroll och en automatiserad design av lämplig kontrollpanel.
- Snabbt: Resultaten skickas till verkstaden för en snabb växling mellan den tekniska designen och den kommersiella förberedelsen av projektet.
- Individuellt: Du erhåller ett anslutningsschema utifrån de projektspecifika detaljerna.
- Hållbart: Schemana är allokerade till beställningen och innehåller exakt dokumentation – även för senare bruk.
Vår försäljningsstruktur ger oss tillgång till specialister inom både fastighetsrelaterad och teknisk rådgivning och ett brett partnerprogram för NRWG-system. Vårt Europatäckande nätverk med dotterbolag och distributörer levererar NRWG även utanför Tyskland. Vi hjälper också till med certifieringsprocessen och med framtagningen av relevant dokumentation.
Installationsfilmer för Slimchain och Powerchain fönstermotorer:
Rök- och värmeutsugsanläggningen är en vilande säkerhetsanordning. Den måste fungera omedelbart i händelse av brand, även efter många år. Ett fortlöpande och professionellt underhåll är ett oavvisligt krav för att trygga funktionaliteten. Om rök- och värmeutsugsanläggningen inte servas korrekt kan dess långsiktiga funktion inte garanteras.
GEZE Service erbjuder regelbunden service och kvalificerat underhåll av automatiska system genom mycket välutbildade servicetekniker. Hit hör naturligtvis rök- och värmeutsugsanläggningar.