Fastighetssäkerhet – skydd av människor och egendom
Att göra en fastighet säker är ingen lätt sak. Ökande säkerhetskrav måste uppfyllas, lagstiftning och föreskrifter måste följas. Härtill kommer försäkringsbolagens krav och komplexiteten i de tekniska möjligheterna. Ett korrekt säkerhetskoncept ser till att så lite som möjligt ”inträffar”.
Vilka är riskerna med fastighetsförvaltning?
Nödutrymningsdörrar med panikarm som öppnas med fysiskt tryck. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH
Ingen fastighet är den andra lik. Inte heller de människor som använder den. Eller de varor som tillverkas eller förvaras där. Riskerna och farorna ser inte likadana ut. Alla som har ansvar för säkerheten i en fastighet måste överväga alla risker och skyddsmål i en analys. Ett säkerhetskoncept för fastigheten beaktar dels lagstadgade bestämmelser, dels försäkringsbolagens krav.
Säkerhetsåtgärderna för särskilda fastigheter såsom offentliga byggnader, förskolor, industrifastigheter, kontorskomplex, höghus, hotell, shoppingcentra, skolor samt sjukhus och vårdboenden skiljer sig från dem som gäller för privatbostäder. Antalet personer i en fastighet är också viktigt, och om de har begränsad rörlighet och är förtrogna med fastigheten.
Möjliga risker
- Brand/explosion
- El- och mekaniska fel
- Farliga ämnen
- Spionage/sabotage
- Inbrott
- Inbrott/vandalisering
- Räd
Säkerhetskoncept för fastigheter – vad betyder det?
Ett säkerhetskoncept rymmer alla preventiva eller skadereducerande åtgärder skräddarsydda för behoven, kraven och skyddsmålen. Dessa är i huvudsak brandskyddsåtgärder, säkra nödutrymningsvägar, rökutsugssystem, tillträdesstyrning och inbrottsskydd. Säkerhetskonceptet för användningen av fastigheten måste anpassas till organisationens övergripande säkerhetskoncept och uppdateras regelbundet – i synnerhet när användningen av fastigheterna förändras, till exempel efter organisationsförändringar.
Om fastigheter har automatdörrar och automatfönster är operatören ansvarig för att användningen är säker. Enligt den europeiska standarden EN 16005 om säkerhet i användandet av automatdörrar måste följande åtgärder vidtas för att skydda farliga områden:
- Användning av sensorer för undvikande av krosskador, klämskador och kollision under öppnande och stängande (sensorer för närvaroregistrering).
- Upprätthållande av säkra avstånd för förhindrande av krosskador och indragning.
- Begränsning av dörrbladskrafterna.
Enligt föreskrifterna från tyska byggnadsmyndigheten måste strukturella system projekteras, uppföras och underhållas för att ge tillräckligt brandskydd. Ett strukturellt brandskydd handlar främst om användning av komponenter och byggmaterial och om projektering och uppförande av adekvata utrymnings- och räddningsvägar för både människor och djur.
Människor använder sig av nödutrymningsvägar i händelse av fara – till exempel en brand eller en paniksituation – för att snabbt och säkert utrymma byggnaden. Dessa nödutrymningsvägar måste ha definierats i förväg under projekteringen av fastigheten. En mindre byggnad med mindre genomgångstrafik har andra krav än till exempel en stor shoppinggalleria med hög frekvens. Stora folkmassor kräver mer utrymme och beter sig annorlunda än små grupper.
Alla dörrar längs utrymnings- och räddningsvägarna måste vara utformade som nödutrymningsdörrar eller nödutgångar. Dessa ska vara uppmärkta och utrustade med låsningar för nödutrymningsdörrar enligt gällande europeiska standarder. De ska alltid vara fullt fungerande. Nödutrymningsvägar ska vara tydligt och läsbart uppmärkta och skyltade för orienteringens skull.
Byggföreskrifterna och särskilda byggspecifikationer reglerar huruvida och var brandskyddsstängare (brandskyddsdörrar) krävs i fastigheter. Huvuduppgiften är att säkra öppningar i brandhämmande eller brandskyddande väggar mot inträngande brand. Därför måste de alltid hållas stängda, eller åtminstone stängas på ett kontrollerat sätt i händelse av brand.
Om brandskyddsdörrarna även ska fungera som nödutrymningsvägar måste de kunna öppnas när som helst. För att de ska kunna fungera fullt ut som brandskyddsstängare måste de ha särskilda lås som automatiskt stänger dörrarna efter öppnandet och också håller dem stängda – även strömlöst – så att de hindras från att inte öppna vilket skulle göra en utrymning omöjlig. Eller att alla öppnas och ger tillträde för inbrottstjuvar.
Utrymnings- och räddningsvägar måste vara så fria från rök som möjligt vid brand, så att människor kan förflytta sig i säkerhet och att brandkåren kan sköta släckningsarbetet. Vid brand avlägsnar rök- och värmeutsugsanläggningar hetta, rök och giftiga förbränningsgaser från fastigheten och håller dem borta från nödutrymningsvägarna. Mekaniska rökutsugssystem leder bort rökgaserna via fläktar. Naturliga rökutsugssystem använder sig av den termiska flotationsprincipen för att leda bort rök direkt till utsidan via öppningar eller fönster.
Fastighetssäkerhet innebär även att skydda fastigheter, lokaler, data och egendom mot obehörigt tillträde. Endast behöriga personer ska ges tillträde till vissa områden i fastigheter eller skyddade områden, i regel känsliga lokaler som datahallar, renrum, företagsområden, flygplatser, banker etc. Operatören avgör vem som ska ha tillträde vart och när – även vid vissa klockslag.
I en nödsituation måste alla kunna komma ut – men alla ska inte kunna komma in. Det är här som system för säkra nödutrymningsvägar kommer in: de hanterar balansen mellan kontrollerat tillträde och nödöppning med larm (via nödknapp) i händelse av fara.
Även om tillträdesstyrningen håller många obehöriga borta, handlar fastighetssäkerhet också om mekaniskt inbrottsskydd. Dörrar och fönster måste ge ett tillräckligt skydd mot till exempel inbrott. Beroende på syftet med att skydda ett visst område kan man välja design på dörrar och fönster.
Enligt DIN-standard EN 1627:2011-09 "Doors, windows, curtain walls, lattice elements and closures - Burglar resistance - Requirements and classification" är komponenterna klassificerade i motståndsklasser (RC). Dörrar enligt klassificeringarna RC1 till RC4 erbjuder högre skydd mot inbrott tack vare sin stabilitet.
Ett säkerhetskoncept kompletteras av detekterings- och övervakningsåtgärder. De ser till att både skadliga händelser och oavsiktliga eller avsiktliga försök att överbrygga skydds- och säkerhetsåtgärderna upptäcks så tidigt som möjligt. Exempel: rökdetektorer kan upptäcka bränder tidigt och utlösa larm. Inbrottsdetektoranläggningar till exempel visar inbrottsförsök medan dörrvakter vid nödutgångar fäster uppmärksamheten på obehörig användning med hjälp av en larmsignal.
Dörrar som den viktigaste aspekten när det gäller fastighetssäkerhet
Viktigt för fastighetssäkerheten: flerfunktionsdörr © Jürgen Pollak / GEZE GmbH
Dörrar kan fungera som fastighetstillträde, nödutgångar och skyddade anslutningar till andra rum med olika funktionsområden. De ger ett viktigt bidrag till fastighetssäkerheten. De uppfyller även andra tekniska krav vad gäller brandskydd, ljudisolering och tillgänglighet.
Därför har automatdörrar utvecklats till komplexa system med intelligenta drivenheter. Flerfunktionsdörrar uppfyller följande funktioner:
- Tillträdesstyrning
- Brand- och röklarm
- Styrsystem för nödutrymningsdörrar
- Skydd genom sensorer, till exempel närvaro- och rörelsedetektorer
Om dörrsystemen integreras i fastighetsautomationen eller fastighetsstyrsystemen kan man visa och styra deras drifttillstånd på fjärrbasis.
GEZE dörrlösningar för din säkerhet
GEZE levererar förstklassiga säkerhetslösningar för automatiska drivenheter. De anpassas till de specifika kraven och koncepten för utrymningsvägar – från dörrstyrdonet som fristående lösning, till systemlösningar som kombinerar individuella säkerhetskrav i ett intelligent system. Individuella säkerhetskoncept resulterar i bästa möjliga lösningar.
Del av GEZE nödutrymningssystem: GEZE TZ 320 dörrstyrdon © GEZE GmbH
GEZE nödutrymningssystem
GEZE nödutrymningssystem är en komplett och tillförlitlig systemlösning som lämpar sig särskilt för offentliga byggnader såsom sjukhus, skolor eller diskotek. I händelse av brand eller panik erbjuder det person- och brandskydd samt skydd av fastigheten. Olika systemkomponenter från GEZE samverkar här, bland annat dörrautomatiker, dörrstängare, motorlås och elslutbleck i utrymningsvägar samt brand- eller farolarmsystem och tillträdeskontrollsystem. Dörrstyrdonet TZ 320 fungerar som ”hjärnan”. nödutrymningssystem uppfyller EltVTR (föreskrifter för elektriska låssystem i dörrar till nödutgångar).
Paniklås
Självlåsande paniklås levererar kompromisslös säkerhet för både människor och egendom i händelse av fara. Å ena sidan måste människor kunna utrymma byggnaden på några sekunder för att undkomma faran. Å andra sidan måste ägare och operatörer skydda känsliga områden från obehörigt tillträde.
GEZE levererar självlåsande paniklås (IQ lock) för detta ändamål. De säkerställer låsning enligt försäkringstekniska krav, inbrottsskydd och kontrollerat tillträde, men även ett snabbt öppnande vid fara.
GEZE tillträdeskontrollsystem
Som kompakt, webbaserat allt-i-ett-systemlösning med samtliga dörrelaterade komponenter, uppfyller tillträdeskontrollsystemet GEZE kraven på moderna identifieringssystem. GEZE tillträdeskontrollsystem kan användas till enskilda dörrar och till hopkopplade dörrsystem. GEZE tillträdeskontrollsystem anpassas steg för steg till storleken på och kraven hos olika säkerhetskonceptet.
Den enkla användningen gör att tillträdeskontrollsystemet GEZE även passar för privatbostäder. Tillträdesstyrning vid ytterdörren, ringklockor, sabotageövervakning eller elslutbleck gör privata fastigheter säkrare och slår vakt om integriteten.
GEZE fastighetstekniksystem
Med hjälp av fastighetssystemet kan systemlösningar för dörr-, fönster- och säkerhetsteknik från GEZE integreras i fastighetssäkerheten och fastighetsstyrningen. Ett centralt kontroll- och visualiseringssystem övervakar automationskomponenterna i fastigheten och erbjuder säkerhet genom ett flertal hopkopplade funktioner. Det garanterar säkert rök- och värmeutsug (RWA), stänger av brandsceller, öppnar nödutrymningsvägar eller kontrollerar tillträdet.
Det svarar för samtidig övervakning av
- automatiska dörrsystem
- dörrstängare i brand- och rökskyddsdörrar
- fönstermotorer för rök- och värmeutsug (RWA) samt för den dagliga ventilationen
- nödutrymningssystem och paniklås
- tredjepartsprodukter (till exempel ljusstyrningar)
Modern dörr-, fönster och säkerhetsteknik från GEZE i nya ABUS KranHaus
GEZE dörrsystem med förhöjt inbrottsskydd
GEZE säkerhetsdörrar gör livet svårt för inbrottstjuven. De skyddar fastighetsentréerna med striktare säkerhetskrav (komponentmotståndsklass 2). Det transparenta utseendet hos systemet upprätthålls, oberoende av RC2-funktionaliteten.
Gå till inbrottshämmande skjutdörrssystem från GEZE
Gå till inbrottshämmande automatiskt karuselldörrssystem från GEZE
Support vid projektering av fastighetssäkerhet
GEZE stöder projekteringen av nya byggnader och ger råd vad gäller fastighetssäkerhet. Individuella önskemål och situationer tas med i beräkningen samt relevanta branschspecifika krav. Vi är väl förtrogna med de tekniska riktlinjer, förordningar och standarder som måste beaktas under byggandet. Standarder och föreskrifter ändras regelbundet, och det gör svårt för ”icke-experter” att hålla koll på alla detaljer.
GEZE kan också ge stöd vid specialistprojektering, till exempel när det gäller tillgänglighet och brandskyddsplanering för en fastighet.
Heltäckande service för implementering av fastighetssäkerhet
Förutom att stå till tjänst med rådgivning installerar GEZE även lösningarna hos kunden. Kunden har fördel av löpande planering, genomförande och service från en och samma partner.
GEZE:s serviceverktyg hjälper fastighetstekniker att hantera och konfigurera automatiska dörrsystem så att de kan konfigurera inställningarna både snabbare och enklare.
Kalkylprogrammet WinCalc 2.0 för fönstermotorer svarar för de komplicerade beräkningarna för systemdesignen till fönster och visar alla tillämpliga drivenhetslösningar. Programmet beräknar manuella och elmotordrivna ventilationsfönster, rök- och värmeutsugsfönster och NRWG, samt utformningen av lämpliga nödströmsstyrcentraler.
Alltid i framkant av säkerhetstekniken
GEZE levererar support även efter slutfört projekt, i form av olika servicepaket. Service- och underhållsavtal tryggar en långsiktig fastighetssäkerhet.